De internet consultatie voor de conceptwet Weerbaarheid defensie-en veiligheidsgerelateerde industrie is gesloten. Deze conceptwet introduceert een drietal instrumenten om de defensiecapaciteit te versterken, ongewenste buitenlandse investeringen tegen te gaan en een juridische basis te geven aan geschiktheidsverklaringen voor de NAVO en EU. 

De NIDV heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op deze conceptwet. In het kort komt onze reactie neer op het volgende:

Een sterke Nederlandse Defensie Technologische en Industriële Basis (NL-DTIB) begint met het vergroten van de aantrekkelijkheid voor bedrijven om samen te werken met Defensie en te kunnen investeren in industriële technologie en capaciteiten. Dit ‘investeringsklimaat’ voor defensie gerelateerde bedrijven is essentieel voor het langdurig behoud en versterking van de NL-DTIB.

De invoering van de voorgestelde investeringstoets en de geschiktheidsverklaring zijn positieve ontwikkelingen, mits deze in de praktijk efficiënt kunnen worden toegepast. De voorgestelde marktordeningsinstrumenten dienen volgens de NIDV echt als laatste redmiddel te worden beschouwd. Een gezonde NL-DTIB steunt op een solide marktconforme businesscase, die gebaseerd is op een goede balans van risico’s tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, mogelijkheden voor voorfinanciering en een langdurige betrokkenheid van de overheid bij het bedrijfsleven.

U kunt onze volledige reactie hieronder downloaden.

Download de reactie

Aankomende evenementen

Laatste nieuws