Naar aanleiding van het coronavirus en de (overheids)maatregelen die zijn genomen heeft Defensie, in overleg met de NIDV, besluiten genomen om mogelijke problemen te voorkomen. Dit met het doel economische effecten zoals mogelijke schaarste/problemen in de (toe)leveringsketen voor goederen en diensten die Defensie aanschaft. Deze gevolgen kunnen zich voordoen bij lopende aanbestedingsprocedures en bestaande contracten. Defensie gaat coulant om met deze uitzonderlijke situatie. Deelnemers hun NIDV-business development manager vragen om ondersteuning wanneer nodig.
Maatregelen
- Voor lopende aanbestedingsprocedures zullen de termijnen van aanbestedingsprocedures pro-actief en/of op het verzoek van deelnemer(s) worden verlengd, omdat Defensie zich terdege realiseert dat deze crisis ook van invloed kan zijn op het opstellen van de aanmelding of inschrijving. Per dossier zal steeds een voldoende ruime termijn worden gehanteerd en dit wordt rechtstreeks met inschrijvers of via Negometrix gecommuniceerd.
- In het geval van bestaande overeenkomsten zijn er situaties denkbaar dat een leverancier niet aan zijn leververplichtingen kan voldoen als gevolg van omstandigheden van de Corona-crisis. Wanneer dit het geval is, dient de leverancier zich eerst zelf schriftelijk op overmacht te beroepen en aan te geven dat en waarom niet tijdig kan worden nagekomen dan wel niet aan de verplichtingen kan worden voldaan als gevolg van deze crisis. Daarbij moet worden gemeld wat de gevolgen van de crisis zijn voor de lopende overeenkomst. Defensie gaat coulant om met bepalingen uit de overeenkomsten (zoals overmacht, niet nakoming, boete), zonder de Defensiebelangen uit het oog te verliezen.
- In geval van bestaande overeenkomsten zijn ook situaties denkbaar dat Defensie een prestatie moet leveren en hiertoe als gevolg van de Corona-crisis niet toe in staat is. In deze gevallen neemt Defensie het initiatief voor het beroep op overmacht, waarbij ook concreet wordt aangegeven dat door de coronacrisis niet aan de verplichtingen kan worden voldaan. Defensie rekent hierbij ook op coulance van de kant van de leverancier.
- Laten we er samen voor zorgen dat in deze moeilijke en onvoorspelbare tijden we naar beste vermogen samen werken zodat Defensie de samenleving kan bieden wat de samenleving van ons verwacht.
Inventarisatie behoeften NIDV-deelnemers
Helaas worden ook veel NIDV-deelnemers geraakt door het coronavirus en daaraan gerelateerde maatregelen. Als brancheorganisatie voor Defensie en Veiligheid willen wij onze deelnemers zo goed mogelijk helpen in deze tijden van onzekerheid. Zo is er direct contact opgenomen met Defensie en de Politie om te bezien wat zij in deze fase voor de NL industrie kunnen betekenen door bijvoorbeeld projecten naar voren te halen. Daarnaast is interesse in mogelijke voorstellen vanuit het bedrijfsleven die op hun beurt Defensie en de Politie kunnen helpen.
Om uw belangen goed te kunnen behartigen en om onze opdrachtgevers in het domein van Defensie en Veiligheid te dienste te kunnen zijn, inventariseert de NIDV wat er bij u leeft en of u concrete wensen hebt. Vanaf donderdag 19 maart wordt u daarover gebeld door uw business development manager met een aantal vragen. Uw reacties worden vervolgens geanonimiseerd gedeeld met onze opdrachtgevers, tenzij u uitdrukkelijk wenst dat wij u daarbij vermelden.