Damen Shipyards en het ‘Bundesamt fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr’ hebben vandaag het contract ondertekend voor de bouw van vier MKS-180 fregatten. De fregatten zijn bestemd voor de Duitse marine. Damen is hoofdaannemer voor dit complexe project dat, samen met partners Blohm+Voss en Thales, voornamelijk in Duitsland wordt uitgevoerd.
Winnaars Europese aanbesteding
Deze combinatie van bedrijven was eerder uitgeroepen tot winnaar van de Europese aanbesteding; de grootste in de geschiedenis van de Duitse marine. Op 17 juni werden de benodigde financiële middelen door de begrotingscommissie van de Duitse Bundestag vrijgemaakt. Het contract dat vandaag werd ondertekend, luidt het begin van de ontwerp- en bouwfase in.
Ongeveer 80% van de project-investering blijft als toegevoegde waarde in Duitsland. De schepen worden gebouwd bij Blohm+Voss in Hamburg, maar deels ook op andere scheepswerflocaties in Duitsland, waaronder in Bremen, Kiel en Wolgast. Daarnaast werken zo’n honderd kleine- en middelgrote ondernemingen uit maritieme industrie, machine- en installatiebouw mee aan de uitvoering. Deze bedrijven zijn afkomstig uit bijna alle Duitse deelstaten.
Duits-Nederlands project
Hein van Ameijden, Managing Director Damen Schelde Naval Shipbuilding: ”Ik ben ervan overtuigd dat we met MKS-180-project een hoogwaardig fregat bouwen, dat voldoet aan alle wensen van de Duitse marine. Het is een Duits-Nederlands project. We werken al goed samen met onze partners in Duitsland: Luerssen, Blohm+Voss, en met Thales. Het project biedt ook perspectieven voor verdere Europese samenwerking. De jarenlange samenwerking tussen Damen en Thales als onderdeel van het Nederlandse gouden ecosysteem, is een belangrijke factor in dit succes. Als Nederland blijft investeren in innovatieve projecten voor de eigen marine, kunnen we onze rol binnen de Europese marinebouw verder uitbreiden. Dat is goed voor de strategische rol van Nederland, passend binnen de Defensie-Industrie Strategie.”
De Duitse toegevoegde waarde en kennisontwikkeling geldt ook voor de binnen het project aangeschafte missiesystemen van Thales. Ongeveer 70 % wordt geleverd door de Duitse vestigingen van Thales in Kiel en Wilhemshaven. Dit in nauwe samenwerking met talrijke onderaannemers.
Historisch contract met innovatieve technologieën
Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland: “Dit historische contract voor zowel de Duitse Marine als Thales is de kroon op meer dan 50 jaar samenwerking, het bevestigt onze wereldwijd leidende positie op het gebied van high-end marine missiesystemen. De vrouwen en mannen aan boord van deze innovatieve fregatten, kunnen vertrouwen op onder andere de nieuwste technologieën op het gebied van ‘cyberdefense’, radar en vuurleiding. Het AWWS systeem dat wordt ontwikkeld voor de Nederlandse en Belgische Marines, stelt straks ook de Duitse Marine in staat dreigingen van vandaag en de komende decennia, te weerstaan.”
Als hoofdaannemer is Damen, samen met partners Lürssen, Blohm+Voss en Thales, zeer verheugd over het vertrouwen dat de Duitse overheid in hun stelt. Het zal nu snel beginnen met de uitvoering van het project. Dat omvat de levering van vier fregatten in de jaren 2027 tot 2031 voor een bedrag van ongeveer 4,6 miljard euro. Daarnaast is een optie voor de levering van nog eens twee extra fregatten, na 2032.
Kansen voor Nederlands MKB
Naast de grote Duitse en Nederlandse bedrijven, zijn er ook veel kansen voor MKB-bedrijven bij dit project. “Deze order is een ontzettend goed bericht voor de defensie- en veiligheidsindustrie, natuurlijk in de 1e plaats voor Damen en Thales” aldus Ron Nulkes, directeur NIDV. “Alle bedrijven in het NIDV Marinebouw Cluster kunnen hiervan vruchten plukken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen de Nederlandse industrie en het ministerie van Defensie. En tenslotte zal dit ook voordelen hebben voor de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmachten. Daarbij past wel de kanttekening dat Duitsland volgende wapensysteemprogramma’s niet Europees zal aanbesteden. Maar dat neemt niet weg dat dit een prachtig resultaat is, ook voor Nederland. Een echte felicitatie waard!”