Defensie begint in 2021 direct met de realisatie van een vernieuwde, toekomstbestendige IT-infrastructuur. Vandaag heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie hiervoor een contract getekend met IBM, namens het marktconsortium Athena (IBM/Atos/Unica). Gestart wordt met de onderdelen die de meest toegevoegde waarde hebben voor het operationeel optreden. De dienstonderdelen zijn hier nauw bij betrokken.
Het programma Grensverleggende IT (GrIT) moet zorgen voor een totaal vernieuwde IT-infrastructuur van Defensie. GrIT ontwikkelt en realiseert een betrouwbare, veilige, toekomstbestendige en flexibele IT-infrastructuur en dienstverlening voor de komende tien jaar.
Nieuwe, slimme IT-ruggegraat
“Technologie en het slim gebruiken van informatie spelen een cruciale rol voor Defensie’’, concludeert staatssecretaris Barbara Visser. “Uit deze noodzaak vloeit GrIT voort en voorziet in de vernieuwing van de IT-ruggengraat van Defensie.’’
De digitale transformatie maakt een belangrijk deel uit van de Defensievisie 2035.
De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2021. Voor de eerste 1,5 jaar betekent dit, dat als eerste gestart wordt met de bouw van nieuwe datacenters (geplande duur 20 maanden) en de vernieuwing van het netwerk voor het versturen van hoog gerubriceerde informatie (geplande duur 12-24 maanden). Ook begint de realisatie van een eigen mobiel netwerk van Defensie (geplande duur 11 maanden).
Beste van twee werelden
Door het hoge tempo van IT-vernieuwing gaat Defensie een strategische samenwerking aan met de markt. Zo speelt Defensie structureel en snel in op nieuwe ontwikkelingen en innovaties.
“Het is de planning dat GrIT na zeven jaar is uitgerold’’, aldus staatssecretaris Barbara Visser. “En door met de markt samen te werken, halen we de beste beschikbare techniek binnen. We gaan werken met gemengde teams, zodat we het beste vanuit Defensie en de markt combineren, om zo het beste resultaat te krijgen.’’
Ook directeur NIDV Ron Nulkes is tevreden met dit contract: ‘Met deze stap krijgt de IT-infrastructuur van Defensie een krachtige, noodzakelijke impuls. Daardoor worden de mogelijkheden voor Informatiegestuurd Optreden verbeterd en wordt Defensie weerbaarder tegen digitale dreigingen. Ik ben blij dat, na dit langdurige traject dat de NIDV mede heeft begeleid, de IT-infrastructuur van Defensie kan worden vernieuwd.”
Baanbrekend voorbeeld
Het consortium dat de IT-dienstverlening zal verzorgen is baanbrekend, zij wordt namelijk samengesteld uit teams van Defensie- en Athenamedewerkers. Daardoor kan Defensie snel beschikken over de modernste technologieën en kan waar nodig snel worden op- en afgeschaald. De NIDV denkt graag mee bij het vinden van MKB en andere bedrijven bij de uitvoering van dit contract.
“Ik hoop daarnaast dat GrIT als voorbeeld kan dienen voor andere IT-projecten zoals SAP4 HANA en TEN/Foxtrot, maar ook voor instandhouding van materieel. De NIDV is van harte bereid Defensie hiertoe van advies te dienen. Maar bovenal wenst de NIDV Defensie, IBM, ATOS en Unica, alsmede de 70 andere bedrijven van dit consortium alle succes toe”, sluit Nulkes af.