De Algemene Rekenkamer heeft vandaag haar bevindingen gepresenteerd over de onderzoeksfase van de onderzeebootvervanging. In het rapport ‘vizier op de vervanging van de onderzeeboten’ concludeert de Rekenkamer dat er positieve stappen zijn gezet op het gebied van studies, levensduur en de kosten-baten. Deze verbeteringen dragen bij aan een transparante en doelmatige besluitvorming.

Tegelijkertijd zijn er volgens de Rekenkamer ook kanttekeningen te plaatsen. Zo wordt opgemerkt dat het budget sinds de aanvang van het project is toegenomen en dat dat andere vervangingen mogelijk in de weg kan gaan zitten. Volgens Defensie heeft het kabinet bij haar aantreden bewust meer geld vrijgemaakt om deze en andere noodzakelijke vervangingsprojecten juist mogelijk te maken.

De Rekenkamer ziet ook financiële risico’s bij de aankoop van het nog te ontwikkelen wapensysteem. Defensie stelt er tegenover dat risicomanagement een doorlopend proces is, dat gebruikt wordt om tijdig bij te kunnen sturen en het project financieel inpasbaar te houden. Defensie hanteert voor dit project ook een risicoreservering die ruimer is dan gebruikelijk.

Compacte afmetingen

De 4 huidige onderzeeboten van de Walrusklasse behoren nog steeds tot de modernste conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten ter wereld. De boten onderscheiden zich door hun compacte afmetingen en kunnen daardoor dicht onder de kust, in ondiep water, inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren. De huidige generatie onderzeeboten is begin jaren ’90 in gebruik genomen en loopt tegen het einde van de levensduur aan. Volgens de huidige planning moet de eerste nieuwe onderzeeboot in 2028 door de bouwer worden opgeleverd.

De zogeheten B-brief (onderzoeksfase) is eind vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd en daar eerder dit jaar behandeld. Na de B-fase gaat het zogeheten Defensie Materieel Proces over in de D-fase (verwervingsfase), waarin nog 3 aanbieders over zijn: Naval Group, Saab Kockums en ThyssenKrupp Marine Systems.

Aankomende evenementen

Laatste nieuws

Nieuws: 02-04-2025

De toekomst van de PIB Maleisië

De afgelopen vijf jaar was de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid  (NIDV) de coördinator van het Partners for International Business (PIB) initiatief voor Maleisië. Ruim 5 jaar geleden is het programma gestart en na een maximale verlenging van twee jaar liep het programma op 31 december 2024 af. Na beëindiging van het  programma hebben 8 van de betrokken bedrijven ervoor gekozen om hun activiteiten in Maleisië voort te zetten. Als coalitie zullen ze worden ondersteund door de Malaysian Dutch Business Council (MDBC) om hun opgebouwde netwerk te intensiveren en verder uit te bouwen. Meerdere bedrijven hebben inmiddels aangegeven te willen aansluiten.
Internationaal|NIDV nieuws

Nieuws: 25-03-2025

Op weg naar snellere productie en levering militair materieel

Versnelde innovatie en opschaling en een hogere productie van militair materieel. Bovendien zeker weten dat het wordt geleverd. Dat zijn de belangrijkste doelen van het vandaag gelanceerde Defport. Binnen dit publiek-private platform werken de ministeries van Defensie en van Economische Zaken vanaf nu samen met industrie, banken en kennisinstellingen. Deze nauwere samenwerking is een voorwaarde voor een sterke Nederlandse defensie-industrie. Dat draagt bij aan een sterke krijgsmacht.

Nieuws: 20-02-2025

Wegens groei zoekt NIDV een ervaren accountmanager

De  reactietijd voor deze vacature is gesloten. De stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) is op zoek naar een ervaren accountmanager met een achtergrond in de defensie- en veiligheidsmarkt.